zaterdag 7 maart 2015

Hoe maak je perfect hardgekookte eieren?

Heel eerlijk? Wij dachten heel lang dat het normaal was, dat er een lelijke groen-grijze kring om het eidooier van een hardgekookt ei zit. Totdat wij toevallig op een engelse website de glasharde waarheid tegenkwamen: Als er zo'n kring verschijnt, dan is je ei "overcooked". Pardon? Overcooked? Hallo? Hoe kan het ei overcooked zijn, als je het exact 9 minuten hebt laten koken? Vol verbazing lazen wij verder hoe het volgens de schrijfster wél moest, klommen vervolgens achter het fornuis om het zelf uit te proberen. 

En inderdaad: Nu zagen de eieren niet alleen perfect uit - ook de onaangename geur (waarvan wij niet eens wisten dat het ook anders kon) ontbrak. 

Deze hardgekookte eieren zien er niet allen perfect uit - ze ruiken ook nog eens heerlijk.  

Uiteraard willen wij deze tips graag met jullie delen:

1. Prik alle eieren met een eierprikker of een naald
2. Leg de eieren in ruim koud (!) water, ze moeten 2,5 cm onder staan
3. Breng het water aan de kook
4. Als het water kookt (- het moet echt fiks koken!), laat je de eieren 1 minuut doorkoken
5. Zet het gasfornuis uit, de eieren blijven in het water. Zet de wekker op 9 min. (11 min. bij grote eieren, 13 min. voor XL eieren)
6. Haal de eieren uit het water en leg ze een paar minuten in een bak met ijswater, om het kookproces te stoppen.

Eet smakelijk!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten